Dalyvių įspūdžiai

Buvome atrinkti aštuoniese ir tarp mūsų ne tik buvo bendraamžiai siekiantys virėjo specialybės, bet ir konditerijos ir padavėjo – barmeno specialybių mokiniai.

Visi mes buvome išskirstyti po įvairius restoranus, kurie labai populiarus Strasbūre, taigi kiekvieną dieną sulaukdavome daug alkanų klientų. Pasijutome labai atsakingi dėl savo profesijos. Be abejo turėjome ir laisvo laiko, taigi vaikštinėjome mieste, džiaugėmės gražiu oru, poilsiavome.

Ką galiu pasakyti... Aš laimingas, kad gavau progą dalyvauti Erasmus+ programoje, kuri vyko Prancūzijoje (Strasbūre). Ši kelionė paliko man didžiulį įspūdį. Pamačiau ir išmokau labai daug, susipažinau su kitos šalies tradicijomis, ir, svarbiausia, aptarnavimo sfera. Teko galimybė dirbti viename iš seniausių ir turinčiu gilią istoriją, Strasbūro restorane „Lohkas“. Šiame restorane įgijau tokios praktikos, kurios mes mokomės tik iš knygų...

Pats miestas yra labai gražus ir tvarkingas. Labai patiko žmonės, kurie visada šypsosi ir bet kada galėtų tau pagelbėti, ar šiaip pabendrauti. Pramogų nebuvo daug, bet liūdna tikrai nebuvo. Dėl gero gyvenimo, miesto, žmonių, pačių sąlygų, kelias savaites buvau pamiršęs, kad esu Lietuvos pilietis, gyventojas ir atvykau čia semtis žinių. Paskutinės valandos Strasbūre buvo liūdnokos, daugelis mūsų net nemiegojom. Anksti ryte mus išlydėjo auštanti saulutė...

Negaliu nepasidalinti savo didžiausiu įspūdžiu... Kadangi esu didelis futbolo fanas, teko galimybė stebėti kelis kartus futbolo rungtynes Strasbūre, abu kartus miestas šventė pergalę, o atmosfera buvo tiesiog pasakiška! To Lietuvoje niekada neišvysime, todėl pasinaudojau galimybe.

Mantas Rimkus 914 gr. mokinys

Praktikos vieta: Restoranas „Le Lohkäs“

Atlikus stažuotę Prancūzijoje supratau, kad virėjo profesija nėra tokia lengva kaip atrodo, reikia tinkamai paruošti produktus patiekalams, neperkepti juos, gerai išvirti, paskaninti tinkamais prieskoniais, gražiai sudėti į lėkštes ir nuo šito visko priklauso koki įspūdį jūs kaip virėjas paliksite klientams apie savo restorano virtuvę. Nors mano profesija nėra iš lengvų, ji be galo yra įdomi, nuolatos tobulini savo įgūdžius, sužinai naujus skonius, naujus gaminimu būdus. Stažuotės metu dirbau restorane su pusiau vokiška prancūziška virtuve, todėl ir patiekalai buvo labai įvairūs ir įdomūs. Nors šefai nelabai kalbėjo angliškai, supratom vienas kitą ir kalbėjome gestais. Turėjome ir laisvo laiko, taigi vaikštinėjome mieste, poilsiavom. Ši stažuotė tikrai paliko didelį įspūdį man ir tikiuosi, kad kiti būsimi virėjai iš mūsų mokyklos turės noro išbandyti savo įgūdžius kitos valstybės virtuvėje.

Jan Zaboronok 224 gr. mokinys

Praktikos vieta: Restoranas  „Gurtlerhoft“

Stažuotė Prancūzijoje paliko neišdildomų įspūdžių. Pirma sužavėjo pats miestas ir pati Prancūzija. Čia kitoks gyvenimas, žmonės lėčiau vaikšto, daugiau šypsosi, o gatvėse pasisveikinti ir užkalbinti nepažįstamą žmogų - visiškai normalu. Parduotuvės dirba trumpiau ir ne kiekvieną dieną, niekas niekur neskuba. 

Vienintelės vietos, kurios dirba visada - tai restoranai ir kavinės, kurių čia pilna. Pirmos dienos darbe buvo sudėtingos. Nauja darbo vieta, nežinai kur kokie indai,  produktai, ką ir kaip daryti. Ir daugiausiai laiko praleidi galvodama, kad galėjai daugiau laiko skirti mokytis prancūzų kalbą. Ne paslaptis, kad prancūzai nedraugauja su anglų kalba. Tačiau tai netrukdė susibendrauti. Patys prancūzai labai norėdavo bendrauti. Vienas įsimintiniausių dalykų buvo, kai šefas norėjo išsiaiškinti kokios sporto šakos populiarios Lietuvoje ir kokios- Prancūzijoje, viską rodydamas judesiais. Buvo labai linksmas kolektyvas, kuris niekada ilgai rimtas neišlieka, visada dainuoja, švilpauja ir šoka.  Visada padėdavo, parodydavo, kaip galima greičiau ir efektyviau dirbti. Pakviesdavo parodyti kaip gamina vietinius tradicinius patiekalus, duodavo paragauti. Visada stengdavosi išmokyti naujų dalykų, gaminimo technikų ir patarimų. Jei tik parodydavai susidomėjimą, jie su didžiausiu noru viską paaiškindavo ir pasakodavo. 

 Diana Drižytė 234 gr. mokinė

Praktikos vieta: Restoranas „Le Bistro des Copains“

Ši kelionė į Prancūziją paliko neišdildomą įspūdį. Visų pirma turėdami laisvo laiko, mes aplankėme daug muziejų, parkų, Colmar miestelį - mažąją Veneciją, Europa park Vokietijoje bei stebėjome futbolo rungtynes. Turėjome galimybe stebėti, kaip šefai ruošia įspūdingus patiekalus iš foie gras, balandienos bei langustinų ir patys parodėme savo sugebėjimus Ceffpa mokyklos atvirų durų dienoje. Taipogi didelį įspūdį padarė praktika. Aš dirbau nedideliame restorane Le Pffiferbriader, esančiame prie pat katedros. Jame ruošiami paprasti tradiciniai patiekalai. Kolektyvas buvo linksmas ir draugiškas, negailėjo patarimų. Padirbus šiame restorane įsitikinau, kad nors virėjo darbas yra nelengvas, jeigu tau tai patinka ir esi apsuptas linksmų, savo darbą mylinčių žmonių, maisto gaminimas restorane bus vienas malonumas.

Margarita Kislova 234 gr. mokinė

Praktikos vieta:Restoranas „Le Pfifferbriader“

ERASMUS praktika yra viena geriausių galimybių, kurias galima išnaudoti mokslo metu. Ši praktika suteikia galimybę išvažiuoti praktikuotis į užsienį, galbūt, labiau pažengusią šalį profesiniu atžvilgiu, taip pat pažinti svetimą šalį, jos kultūrą, patobulinti užsienio kalbos žinias. Šios praktikos metu leidžiama maksimaliai išnaudoti pasirinkimo laisvę ir patenkinti visus savo, kaip mokinio/praktikanto poreikius. Manau, kad tai man buvo geriausia ir įvairiapusiškiausia patirtis užsienyje mokslo metu, leidusi susipažinti su prancūziška virtuve ir jos darbo kultūra. Galiu teigti, kad šioje šalyje labai rimtai vertinami praktikantai, kurie turi galimybę gauti tikras užduotis, daug atsakomybės bei pilnai susipažinti su profesionalaus darbo virtuvėje specifika. Mėnuo praleistas Prancūzijoje suteikė pasitikėjimo savimi, leido atrasti savo neatskleistas galimybes bei padėjo puikius pagrindus profesinėje karjeroje.

Dainius Bigas 223 gr. mokinys

Praktikos vieta: Restoranas „Le Dix“

Atvykus į Prancūziją buvo šiek tiek baisu, nes viskas buvo nepažįstama ir nauja, tačiau per kelias dienas apsipratau ir buvo visai nebaisu eiti į praktiką. Restoranas “Au Crocodile' vienas seniausių restoranų Strasbūro mieste - jam apie 200 metų. Ten mane sutiko ir priėmė maloniai, visad šypsojosi ir buvo paslaugūs. Šefas anglų kalbos nemokėjo, bet kiti kolegos išversdavo man viską. Taip ir bendravome. Sužinojau daug naujų receptų ir pamačiau kaip viskas lengvai gali vykti, jei yra sudarytas nuoseklus planas. Restorano desertai atrodė įspūdingai ir buvo labai skanūs, teko keletą jų paragauti. 
Laisvomis dienomis neleidome laiko veltui, aplankėme daug muziejų, buvome nuvykę į Vokietijoje esantį atrakcionų parką, taip pat nuvykome i Colmar miestelį, kuris yra vadinamas Mažąja Venecija. 
Po praktikos Prancūzijoje jaučiuosi daug sužinojusi ir išmokus nemažai naujų dalykų.

Roneta Lungu 714 gr. mokinė

Praktikos vieta: Restoranas „Au Crocodile“

 

Žmogus visada nori kažko daugiau, dėl to ir aš keliavau į Prancūziją.  Receptai, nėra svarbiausias dalykas ką parsivežiau. O pažintis su kita kultūra, kalba, naujos pažintys ir darbas tarptautinėje komandoje yra kur kas svarbiau. Profesionalai šefai, linksmas kolektyvas paliko nuostabių prisiminimų, o įgyta patirtis tikrai neįkainuojama.

Vytautas Linkus 714 gr. mokinys

Praktikos vieta: „Sofitel“ viešbučio restoranas