Mindaugo žmona Morta tikrai nesisukiojo aplink puodus, o Barbora Radvilaitė - pati nevirė jos taip mėgstamų barščių.

Vytauto laikais rašytiniuose dokumentuose atsiranda kuchmistras, tai yra virtuves šefas. Tačiau jau ne kaip „virėjas“, o kaip garbės pareigūnas. Virėjas yra labai patikimas ir artimas valdovo ar didiko žmogus, nes jis gali nunuodyti arba susargdinti.

Tai, kad virtuvės specialistai buvo laikomi labai svarbiais žmonėmis, pasak istorikų byloja ir kraičio sąrašas. „Kai Žygimanto Augusto sesuo Kotryna Jogailaitė tekėjo už Suomijos kunigaikščio Jono Vazos, į kraičio sąrašą buvo įrašytas jos asmeninis virėjas Janas Manovskis, vynininkas Kola Italas, 4 vyresnieji virėjai, 2 jaunesnieji ir 4 jų padėjėjai“.        

Prisiminkime, kad Lietuvos didieji kunigaikščiai, didikai ir bajorai buvo susigiminiavę ne tik su Bizantijos ir Romos imperatoriškomis šeimomis, bet ir su Prancūzijos, Anglijos, Vokietijos, Švedijos, Vengrijos, Čekijos, Rusijos, Moldavijos ir t.t. ir pan. kunigaikščiais, didikais ir bajorais  ir po kiek pasaulio šalių lietuvių kulinarai išplatino lietuviškos virtuvės valgius. O kokias puotas rengdavo tomis vestuvių dienomis!

Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, ir šiais laikais vyksta įvairūs priėmimai, tarpvalstybiniai susitikimai. Šie priėmimai neapsieina be virėjų, kulinarų. O kur dar įvairios šeimos šventės, gimtadieniai, vestuvės.

Kulinarai turi savo šventąjį užtarėją, globėja patroną. Tam reikalui buvo pasirinktas šventasis kankinys Laurynas, kuris 258 m. buvo gyvas sudegintas ant žarijų, beje šventasis Laurynas yra ir globėjas nuo gaisrų.

Būtų gražu, kad ir dabar Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, maitinimo įmonių savininkai, kepyklų, mėsinių, didžiųjų maisto parduotuvių tinklai, turintys kepyklas ir kulinarijos cechus bei kitokių maisto įmonių savininkai ir valdytojai atgaivintų viduramžiais gyvavusius papročius -  Šventojo Lauryno dieną, t.y. rugpjūčio 10 d. ruoštų savo miestuose, miesteliuose ir kaimuose vaišes, padengtų stalus, prie kurių pakviestų visus, keptų jaučius ir paršus ant iešmo, išridentų  į gatvę statinę giros ar midaus.

Lietuvos nacionalinė virtuvė turtinga istorija, patirtimi, įvairove, specifika, priemonėmis ir būdais, savitu virtuvės instrumentariju ir įranga. Lietuviški valgiai gali stebinti pasaulio gurmanus, nes senoji Lietuvos virtuvė – išskirtinė virtuvė:

  • aukštaičių valgiai - karalių stalui;
  • dzūkai - pasaulinio lygio kulinarijos čempionai;
  • suvalkiečiai - gardžiausių Europoje mėsos gaminių specialistai;
  • žemaičiai vieninteliai pasaulyje tebemoka gaminti seniausius patiekalus;
  • Klaipėdos kulinarija - išskirtinė kulinarija.

Lietuva turi turtingiausią Europoje kulinarinį paveldą, o Lietuvos virėjai gali pagaminti pasakiškai skanų ir skalsų maistą.

Virėjų darbo, klasikinių maisto gamybos paslapčių Jūs galite įgyti Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje, pagal virėjų mokymo programas.

Naujoviškai įrengtose maisto ruošimo dirbtuvėse klasikines maisto gamybos paslaptis Jums atskleis profesionalūs šios srities profesijos mokytojai.

Teorinių pamokų metu virėjo profesijos mokiniai mokysis kulinarijos, gamybos organizavimo, apskaitos, užsienio kalbos, informacinių technologijų, susipažins su geros higienos ir geros gamybos praktikos taisyklėmis, ir kitais dalykais, reikalingais būsimam virėjui. Praktinis mokymas susideda iš dviejų etapų. Pirmojo etapo metu praktinis mokymas vykdomas mokymo įstaigoje, kurio metu mokiniai įgyja pirmuosius virėjo darbo įgūdžius. Antrasis praktinio mokymo etapas vykdomas maitinimo įmonėje, kur būsimi virėjai tobulina savo profesinius įgūdžius būtinus tolesnei darbinei veiklai. Išklausę visą teorinį mokymą ir baigę praktinį mokymą, sėkmingai išlaikę kvalifikacijos egzaminą, asmenys gauna valstybės pripažįstamą virėjo kvalifikacijos pažymėjimą: baigusieji 10 klasių - mokymosi trukmė 3 metai (baigus suteikiama profesinė kvalifikacija ir vidurinis išsilavinimas), baigusieji 12 klasių - mokymosi trukmė 2 metai (baigus suteikiama profesinė kvalifikacija).

Įgiję virėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti virėjais restoranuose, kavinėse, valgyklose, kulinarijos cechuose, kitose maitinimo, mažmeninio prekybos tinklo įmonėse ar pradėti savo verslą. Virėjas geba planuoti savo darbą, apskaičiuoti patiekalų ruošimui reikiamą žaliavų kiekį, gaminti karštuosius ir šaltuosius patiekalus bei gėrimus, juos įvairioms progoms estetiškai patiekti, skaityti normatyvinę techninę maitinimo įmonių dokumentaciją,  sudaryti naujų patiekalų receptūras, saugiai dirbti technologiniais įrengimais, inventoriumi. Geras virėjas privalo būti smalsus, susikoncentravęs, talentingas ir labai mylėti savo darbą.                       

Dirbdami šalies restoranuose ir kitose maisto gaminimo įmonėse, turėsite progą  prie ,,klasikos,, pridėti ,,gurmaniškus,,  priedus ir patiekti lankytojams ypatingus gurmaniškus patiekalus. Lankytojai tai įvertins.

Besimokydami mokykloje turėsite galimybę dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose Erazmus programos mokymuose, Leonardo da Vinči mokymosi visą gyvenimą profesinėje karjeroje programoje  bei  stažuotis ir susipažinti  su maisto gamybos paslaptimis įvairių šalių restoranuose.

Mokykla vykdo neformaliuoju būdu įgytų kompetencijų vertinimą, veikia įvairūs būreliai.

Mieli moksleiviai, kviečiame Jus į Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą. Čia Jūs išmoksite gaminti  sveiką maistą, susipažinsite su jo  gamybos paslaptimis, pabuvosite ir susipažinsite  su įvairių šalių istorija bei kulinarija.

                             Parengė profesijos vyresnioji mokytoja Aldona Krasauskienė